Profilbilde.jpg

Angela Schrøder

Jeg står bak Livet som Krølltopp!

Hallo.

Velkommen til Livet som Krølltopp, bloggen hvor jeg dokumenterer livet i form av the struggles og the not so struggles. Nyt lesingen og send meg en melding på Instagram om du har noe på hjertet.

Instagram Nametag.JPG
Tamponger vs. Menskopp

Tamponger vs. Menskopp

Om du ikke er i humør til å lese om mensen i dag, så har jeg andre morsomme innelgg her inne.

Når jeg sier at jeg tidvis bruker menskopp, nydelig ord forresten, opplever jeg at venninner og folk rundt meg spør om hvordan det egentlig er. Jeg forstår at det høres rart ut og at flere ikke har lyst å teste det ut. Demed tenkte jeg å sette «recorden straight», basert på egne meninger og erfaringer.

Merker man at den er der?

Ja og nei. Man vil ikke merke det noe mer enn at man merker en tampong, men det føles litt rart de første gangene. Det gjorde det første gangen du brukte tampong også, det er bare så lenge siden at du ikke husker det tenker jeg. Det føles altså så og si helt likt.

Er det ikke ekkelt å tømme den?

Jo, det er det faktisk. Det er en kopp fylt med blod, som du drar ut av egen vagina og tømmer blodet i toalettet. Det blir gjerne litt grisete og ekkelt. Innimellom alt blodet er det jo også «slim» som gjerne henger litt fast inni koppen og man da må få ut ved bruk av papir eller vann. Jippi! Dette er helt ærlig det mest negative med å bruke menskopp.

Hvor ofte må den tømmes?

Dette avhenger selvfølgelig av hvor mye man blør, men en menskopp rommer vesentlig mer enn en tampong. Menskopp kan man bruke i inntil 12 timer. Personlig synes jeg det er utrolig deilig å slippe å gå på toalettet for å skifte tampong flere ganger om dagen, spesielt når jeg er på jobb eller ute blant andre.

Kan det blø igjennom?

Ved bruk av tampong kan man jo «blø igjennom» som det kalles. At tampongen fylles med så mye blod at det ikke er plass til mer, og blodet fortsetter gjennom tampongen og ut i trusen eller enda verre, buksen. Ettersom at menskoppen rommer mer enn en tampong, og skaper et slags vakuum i underlivet, kan man ikke blø gjennom. Dersom den ikke sitter helt korrekt inni, kan det visstnok skje. Jeg har aldri opplevd dette ved bruk av menskopp, selv om det ofte kan skje ved bruk av tampong.

Hva er den tuppen som henger ned?

Dette blir som en tråd i en tampong, den man bruker for å dra ut menskoppen. Tuppen kan klippes til ønsket lengde, og man kjenner ikke noe til den under bruk.

Hvordan setter man inn en menskopp?

Mange nettsider har gode guider på dette, her er en jeg liker: https://cleancup.no/slik-bruker-du-cleancup/

Hvilke aktiviteter kan man gjøre?

Menskoppen sitter som et skudd - finnes i flere størrelser - og man kan gjøre alt man ellers finner på. Det går helt fint å både trene, svømme, hoppe og sprette for de som driver med det til daglig.

Hjelp, størrelse?

De fleste produsenter har to ulike størrelser å velge i når man kjøper. Én for de som har født barn, og en for de som ikke har gjort det. Nå ser jeg at flere også har kommet med farge på koppen, så her kan man bli riktig kreativ. Kvinner i alle aldre kan bruke menskopp.

Hvorfor velge menskopp i stedet for tampong?

Det virker kanskje som noe som gjør hverdagen litt vanskeligere, eller i det minste eklere, men det er gode grunner til å velge menskopp over tampong. Det er gjerne miljøaspektet mange ser på, eksempelvis at man kan bruke én menskopp i mellom 5 og 10 år. Tar vi utgangspunkt i 5 år bruker du 7 menskopper gjennom livet, mot 12.000 tamponger i følge menskopp.no.

Det er også et økonomisk valg, en menskopp koster rundt 150-200 kr. Det estimeres at en kvinne bruker mellom 10.000 og 20.000 kroner på tamponger og bind gjennom livet, og det blir rett og slett for drøyt. (Kilde: https://cleancup.no/alt-du-trenger-a-vite-om-menskopp/)

Et tredje aspekt er jo at det gir en bedre underlivshelse på flere punkt. Det kan ikke foråsake vaginale forandringer, dehydrering eller infeksjoner i skjeden, med mer. Jeg tenker i alle fall at både helsen og planeten er noe vi ikke har ekstra av, så her gjelder det å ta vare på det man kan.

Hvor får man kjøpt dette?

Produktet er såpass utbredt nå at det finnes utallige nettbutikker som selger det, og man får også kjøpt det på apotek. Jeg ønsker å fremme CleanCup hvor det er en norsk dame som står bak. Hun har gode verdier og gjør sitt for at vi skal få en bedre verden, det kan du lese mer om på nettsiden. Dette blogginnlegget er ikke skrevet i samarbeid med CleanCup og representerer ikke deres holdninger.

Jeg håper dette kan være et oppklarende innlegg når det gjelder bruken av menskopp vs. tamponger. Som sagt kan det virke litt rart i starten, og noen gruer seg gjerne til å teste, såpass ærlige må vi være. Med formål om en bedre underlivshelse og en bedre planet ser jeg ingen grunn til å ikke gi det en sjangse, jeg var så sjuuukt skeptisk før jeg testet det selv. Det ligger også mange videoer ute på YouTube hvor damer snakker om hvordan de opplever bruken av menskopp. Om du leser dette er du gjerne allerede i gang med researchen, jeg anbefaler i alle fall å teste det ut.

Lykke til, send meg gjerne en DM på Instagram om du har spørsmål!

Foto: Erol Ahmed // Unsplash

40 små spørsmål

40 små spørsmål

 Livet som Krølltopp 2.0

Livet som Krølltopp 2.0